Τι σημαίνει ψυχοθεραπεία;

Συχνά διαβάζουμε τι είναι ψυχοθεραπεία, σαν διαδικασία, ένα ταξίδι αναγνώρισης, διαχείρισης καταστάσεων και αυτοβελτίωσης. Ας δούμε όμως τι είναι ψυχοθεραπεία μέσα από τα μάτια μιας θεραπευόμενης.

Η ψυχοθεραπεία είναι συναισθηματική ενηλικίωση.
Nιώθω ότι ζούσα μία εφηβεία μεσήλικης, χωρίς εκρήξεις, μόνο με κάποιες αναλαμπές. Είναι το σχοινάκι στο αλεξίπτωτο που επιτέλους ανακάλυψα.
Η ψυχοθεραπεία είναι ένα φωτογραφικό άλμπουμ έγχρωμων φωτογραφιών,
που επιτέλους ανακάλυψα, που κοιτάζω με επιείκεια για πρόσωπα και γεγονότα έχοντας απάντηση απλή και στοχευμένη: «γιατί αυτό μπόρεσες τότε»!!!
Χάδι και χαμόγελο για τις ωραίες αναμνήσεις που έζησα ή όσων είναι πια απώλειες. Και καθώς γυρίζω τις σελίδες συνεχίζω να ζω.
Η ψυχοθεραπεία είναι ενορχήστρωση μελοποιημένων σκέψεων και συναισθημάτων. Είναι μαέστρος που κρατάει μπαγκέτα, διαβάζει τις σκέψεις που του δίνονται σαν μυρμηγκάκια στο χαρτί, τις κάνει νότες με μελωδία.
Η ψυχοθεραπεία είναι το λεξικό της συναισθηματική γλώσσας. Πιάνει τη λέξη «λάθος» και της αφαιρεί την άσχημη έννοια. Το λάθος ευπρόσδεκτο, αν συμβεί. Προτιμότερο από την έλλειψη τόλμης, αποδεκτό σ ’αυτό το λεξικό.
Ο φόβος είναι εικασία για όσα νομίζω πως νομίζεις. Τα κόκκινα στυλό που σαν στρατός νόμιζα πως με κυνηγούσαν να με διορθώσουν, δεν κυνηγούσαν εμένα, έψαχναν το λάθος μου για να έχουν ύπαρξη.
Η ψυχοθεραπεία είναι αποδοχή.
Συνθήκες και καταστάσεις που δεν περνάνε από το χέρι μου, που δεν τις ορίζω, απλά τις αποδέχομαι! Η αποδοχή είναι απελευθερωτικό συναίσθημα, δεν είναι παραίτηση.
Η ψυχοθεραπεία είναι εξέλιξη.
Προσαρμόζω τα δεδομένα στη ζωή μου και όχι τη ζωή μου στα δεδομένα.
Η ψυχοθεραπεία είναι οριοθέτηση.
Υπάρχουν γραμμές ανάμεσα στον εαυτό μου και στους άλλους, όλους, ακόμα και σ αυτούς που αγαπώ. Οριοθετώ δεν σημαίνει χτίζω κάστρα, υψώνω τείχη, ταμπουρώνομαι αλλά είμαι σύμφωνη και σίγουρη για τις γραμμές που χαράζω μπροστά μου.
Η ψυχοθεραπεία είναι αναπαυτικό κάθισμα με ροδάκια, που καθώς με μετακινεί αλλάζει η οπτική γωνία και τότε φαίνονται κι άλλες αποχρώσεις της ζωής.
Η ψυχοθεραπεία είναι τίμιος καθρέφτης.
Δείχνει τα πράγματα όπως είναι, χωρίς φίλτρα. Δείχνει την ένωση του εαυτού μου με τις σκέψεις μου, άρα με την ψυχή μου.
Μ ’αρέσει αυτό που βλέπω, κι αν βουρκώνω δεν πειράζει, καθαρίζουν έτσι τα μάτια για να δω και τη συνέχεια που σίγουρα θα μου αρέσει!
 
Μxxx
 

0
Feed

Γράψτε ένα σχόλιο